Hendrik Leenders at Mechelen Belgium

Belgisch recht en juridische procedurefouten.

10/2/2012

Onverantwoorde voorwaardelijke of definitieve invrijheidstelling als gevolg van procedurefouten, is een veel voorkomend euvel, waar de wetgevers blijkbaar niets tegen willen of kunnen doen, dus ofwel zijn onze politici onbekwaam of wel corrupt tot op het bot.

De advocaat van de familie van Didi Swiers reageerde furieus op de vrijlating van Houthalenaar Davy Simons. “Het is een mokerslag voor de familie”, zei Meester Geerdens. “Simons is gestoord.”

Davy Simons had twee kogels in het hoofd van zijn ex-vriendin geschoten, doch de vrouw overleefde als bij wonder de aanval en verblijft op het ogenblik van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling nog in het hospitaal. Dat de dader tot de categorie van gevaarlijke geesteszieken of mentaal gestoorden mag gerekend worden leidt geen twijfel. Zijn vrijlating had onmiddellijk moeten weerroepen worden, wat echter niet is gebeurd. Het is de vraag of het soms gestoorden zijn die wetten ineen klungelen in dit land, of worden criminelen moedwillig beter beschermd dan hun slachtoffers .

Deze vrijlating was het gevolg van een procedurefout begaan door een parketmagistraat.

Het parket blundert weer eens, ofwel blundert men door personen vrij te laten als gevolg van procedure fouten, ofwel maakt men van lopende onderzoeken een zootje (Bende van Nijvel), ofwel reageert men niet op een klacht tegen hogere regeringsambtenaren en mandatarissen. Dergelijke blunders zijn dag dagelijkse kost, doch opeenvolgende regeringen der klassieke politieke partijen van liberalen, socialisten en christendemocraten, weten het niet te klaren en zijn niet geïnteresseerd of onbekwaam om het land degelijk te besturen of de bevolking afdoende te beschermen.

Uiteraard is de hardnekkigheid waarmee men regering na regering weigert drastische ingrepen te doen in de juridische wetgeving om de burger in plaats van de criminelen te beschermen, slechts te verklaren in de veronderstelling dat de klassieke partijen die telkens weer bedeeld zijn met het bestuur van het land, betrokken zijn bij allerlei ongure praktijken en dus de wetten niet aanpassen om de eigen bescherming niet in het gedrang te brengen. Eerlijke burgers daar en tegen zouden alles op alles zetten om dergelijke toestanden te voorkomen of herhaling uit te sluiten.

Number of comments: 0

Name: E-mailaddress: Homepage:
Message:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)