Hendrik Leenders at Mechelen Belgium

De geheimen der Aboriginals van Australië

5/19/2015

Door Myles Gough te Sydney Australia - BBC News 19-05-2015

Aboriginal legenden onthullen oude geheimen aan de wetenschap:

 

Wetenschappers zijn begonnen met het aanboren van een bron van kennis die begraven is in de oude verhalen van Australische inboorlingen (Aboriginals). Het verlies van verscheidene inheemse talen zou kunnen betekenen het te laat is om alles van hun oude kennis te achterhalen.

De Luritja mensen (Aboriginal stam), afkomstig uit de verre woestijnen van centraal Australië, vertelde verhalen over een brandende duivel die vanuit de zon naar beneden kwam en neerstortte op de aarde en alles in de omgeving vernietigde.

De lokale bevolking is bang te verdwalen dicht bij het land waar de duivel neerstortte dat misschien door buitenaards wezen wordt beheerst.

De legende beschrijft de neerstorting van een meteoor in de Australische centrale woestijn ongeveer 4.700 jaar geleden, zegt de Universiteit van New South Wales (UNSW) astrofysicus Duane Hamacher.

Het zou een dramatische en vurige gebeurtenis zijn geweest, met een brandende meteoor langs de hemel. Omdat deze uiteen brak, zouden grote fragmenten van metaalrijke rots met explosieve kracht zijn neergestort op Aarde, en creëerden een tiental gigantische kraters.

De Northern Territory site, die werd ontdekt in 1930 door witte goudzoekers met de hulp van Luritja gidsen, en is vandaag de dag bekend als de Henbury Meteorieten Conservation Reserve.

 

De reuze Tsoenami.

 

De heer Hamacher, die een inheemse sterrenkunde programma draait op UNSW, zegt dat montage van Aboriginal verhalen aanwijzingen houden over gebeurtenissen uit een ver verleden van Australië.

Vorig jaar reisde hij naar Victoria met Tsoenami expert James Goff, ook van UNSW, om leden van de Gunditjmara mensen (Aboriginal stam) te bezoeken

"Ze beschrijven deze gigantische golf (Tsoenami) die heel ver in het binnenland doordrong iedereen  doden behalve degenen die op de bergtoppen waren, en ze vertelden eigenlijk de namen van de verschillende locaties waar mensen overleefden," aldus de heer Hamacher.

Hij en de heer Goff nam bodemmonsters van locaties tussen de 500m en 1 km (0,6 mijl) landinwaarts, en op elke plek vonden ze een laag van de oceaan sediment, ongeveer 2 meter diep, wat aangeeft dat een Tsoenami waarschijnlijk over het gebied raasde mogelijk honderden of zelfs n duizenden jaren geleden.

De monsters moeten nog verder geanalyseerd worden, maar de heer Hamacher zegt dat het nu al een "zeer spannend" resultaat geeft en suggereert dat de legendes waar zouden zijn.

Eerder dit jaar, een ander team van onderzoekers presenteerde een document waarin het argument met verhalen van kust Aboriginal gemeenschappen van Australië, en hetwelk  een "echte en unieke waarnemingen zou vertegenwoordigen” 'van de stijging van de zeespiegel, die tussen 7.000 en 11.000 jaar geleden zou hebben plaatsgevonden.

Nick Reid, een taalkunde expert van de Universiteit van New England in Australië, was co-auteur van het document samen met mariene geograaf Patrick Nunn van de Universiteit van de Sunshine Coast.

 

Feiten controle.

 

De verhalen die ze geanalyseerd hebben waren vastgelegd in de koloniale tijd, met aangeduid de waterpeil stijging boven de kustgebieden die voordien droog waren.

Door te kijken naar historische gegevens van de zeespiegelstijging na de laatste ijstijd, ongeveer 20.000 jaar geleden, waren ze in staat om de gegevens passend te laten samenvallen met ander bevindingen op de planeet.

De heer Reid zegt dat de relatieve isolatie van de inheemse bevolking van Australië - wonen gedurende 50.000 jaar min of meer vrij van culturele verstoringen - en de conservatieve aard van hun cultuur zou kunnen helpen verklaren waarom er zoveel detail in hun verhalen aanwezig zijn.

"Aboriginals hebben zeer bijzondere opvattingen over het belang van het goed en correct vertellen van verhalen, en dat deze verhalen worden verteld door de juiste mensen," zegt hij.

Ze gebruiken ook een op strakke verwantschap gebaseerde, over generaties heen systeem om de feiten en verhalen te controleren, waarbij kleinkinderen, ouders en ouderen betrekkende, zegt de heer Reid een controle gebruik dat in andere culturen niet blijkt te bestaan, doch de nauwkeurigheid van overleveringen waarborgt.

Dit extreme conservatisme en vasthouden aan de nauwkeurigheid kan ook waargenomen worden in grotschilderingen, tekeningen en gravures, die vaak werden gebruikt om mondelinge legendes te ondersteunen, zegt Les Bursill, een antropoloog en lid van het Sydney Dharawal team. "Ze worden gerepliceerd keer op keer op keer, en als ze verschillen, zelfs niet erg veel met alle anderen, worden ze afgeschraapt en opnieuw gedaan," zegt hij.

 

Geheime kennis

 

Maar de heer Bursill denkt niet dat Aboriginal gemeenschappen geïnteresseerd zijn in het delen van hun kennis met moderne Australië.

Niet-inheemse wetenschappers erkennen dat sommige Aboriginal gemeenschappen wantrouwig zijn tegenover buitenstaanders.

Maar de heer Hamacher zegt dat zijn onderzoeksgroep is benaderd door een aantal Aboriginal gemeenschappen die zeer enthousiast om hun overleveringen vertellen.

Hij zegt dat dit delen moet worden voldaan met een "ruil proces” waarbij de inheemse gemeenschap ten goede wordt bedacht.

Zijn team, bijvoorbeeld, heeft met betrekking tot astronomie educatief materiaal ontwikkeld dat nu in ver afgelegen scholen wordt genut.

Het is allemaal deel uit van een groeiende erkenning dat de kennis van Aboriginals veel aan de wetenschappelijke gemeenschap te bieden heeft.

De Australische nationale wetenschappelijke organisatie, het Gemenebest Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek Organisatie (CSIRO), werkt samen met inheemse gemeenschappen om praktijk van milieubeheer te verbeteren, om bosbranden te voorkomen en het verbeteren van de ecologische gezondheid en biodiversiteit.

Maar er is een probleem - inheemse talen sterven uit in een alarmerend tempo, waardoor het voor wetenschappers en andere deskundigen steeds moeilijker wordt om te profiteren van deze kennis. Meer dan 100 lokale talen zijn al uitgestorven sinds de westerse overheersing.

Ongeveer 145 inheemse talen worden nog in Australië gesproken door minstens één persoon, maar een studieverslag van 2014 door de Australische Instituut voor Aboriginal en Torres Strait Islander bleek dat 75% van deze werden beschouwd als "ernstig bedreigd".

 

Merkwaardige dat overleveringen der Aboriginals in Australië overeenkomen met waarnemingen die in de Bijbel werden opgetekend, doch deels terug te vinden zijn bij overleveringen van gebieden rond de middellandse zee en zelfs in China werden opgetekend.

Hendrik Leenders 19-05-2015

 

 

 

Number of comments: 0

Name: E-mailaddress: Homepage:
Message:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)