Hendrik Leenders at Mechelen Belgium

België: Echtscheidingen en de rechten van kinderen: 

1/25/2017

De nieuw trend in België is dat kinderen niet alleen gehoord worden, doch vaak mogen beslissen bij welke ouder zij willen blijven. 


Hier mogen wij wel bij bedenken dat kinderen vooral in de puberteit de voor hen voordeligste oplossing kiezen, en deze is voor de puber veelal, ontsnappen aan die ouder die gezag en vat op het kind heeft, en dus in staat is bij te sturen waar nodig.

Kinderen en pubers hebben nu eenmaal geen ervaringen en verantwoordelijkheden die hen in staat stellen om deskundig te oordelen en verantwoorde beslissingen te nemen.

Waar jongeren zelf mogen beslissen bij elke ouder zij willen blijven zal men later niet zelden opmerken dat deze jongeren hierom een wrok gaan koeteren tegen hen die deze beslissing aan hen overlieten, terwijl ze later tot het besef komen dat ze een keuze hebben gemaakt die mogelijk fout zat.

Jongeren en vooral pubers leven in een fase van leren en experimenten, en zoeken zo hun weg naar het leven van zelfstandigheid en adolescentie, doch dit gaat slechts via vallen en opstaan.

Het vangnet van de verantwoorde opvoeder moet nog steeds achter de hand gehouden worden, wat slecht kan waar deze gezag heeft, en de deskundigheid de teugels te vieren waar dit nodig is.

Het is dan ook de vraag of het verantwoorde is om een rechter te laten oordelen zonder het advies van deskundigen, psychologen en opvoeders of ouders. 

Algemeen mag men stellen dat het beslissingsrecht van pubers en leken in vraag dient gesteld te worden.

Number of comments: 0

Name: E-mailaddress: Homepage:
Message:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)