Hendrik Leenders at Mechelen Belgium

Kind en opvoeding.

5/17/2012

Meer moederen dan vaderen:

"Ouders zijn het noorden kwijt en weten niet hoe ze hun kind moeten opvoeden." Een onrustwekkende evolutie, vindt kinderpsychologe Klaar Hammenecker.

Klaar Hammenecker werd afgelopen weekend uitgenodigd op het Open VLD-congres.  Ze riep beleidsmakers op om meer te investeren in scholen dan in gevangenissen.

Hammenecker ijvert voor een overheid die meer "moedert" dan "vadert".

                                       *************************

Het is inderdaad zo dat opvoeden in het slop geraakt doordat de moeders niet de tijd nemen om met hun kinderen bezig te zijn. De buitenshuis werkende moeder heeft echter te weinig tijd en aandacht voor de kroost, en vervangt deze maar al te snel door speelgoed en luxe voor het kind, terwijl het kind hier slechts weinig aan heeft, en warmte en aandacht behoeft.

In tegenstelling met niet westerse of individualistische kinderen is het individuele contact met vooral de moeder voor het kind onontbeerlijk.

Bij observatie van kinderen in niet westerse maatschappijen zoals in centraal en zuid Afrika, Indonesië en Oost Azië, merkt men dat de geaardheid of instinct andere sociale invloeden geeft, en instinct en intelligentie samen een duidelijke en positieve bijsturing geven waardoor opvoeding slechts een beperkte invloed heeft. Ook bij de zwarte individualist die vooral overleven tussen de evenaar en de blanke noord Afrikaan merken we dat eigen inzicht een doorslaggevende bijsturing geeft.

We kunnen daardoor besluiten dat opvoeding niet kan gestuurd worden tegen het eigen inzicht of instinct in, wat niet weg neemt dat een goede opvang door de moeder elk kind positief zal laden, een betere weerstand zal geven en pluralisme in de hand zal werken, doch beperkt tot instinct en inzicht.

Opvoeding is een invulling via normen daar waar het kind niet via eigen inzicht of ervaring tot de gewenste normalisering kan komen, doch wordt eveneens gebruikt om andere dan logische normen in te prenten.

Er zijn echter en vooral in de westerse maatschappij veel ouders die wel kinderen hebben doch meer met zichzelf dan met hun kroos begaan zijn, waardoor en een leemte ontstaat door gebrek aan gezonde aandacht voor de jongeren.

Number of comments: 0

Name: E-mailaddress: Homepage:
Message:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)